ANASAYFA

Hedeflerimiz doğrultusunda gelişmekteyiz

Türkiye’de üretimi olmayan bir ürün konusunda güzel gelişmeler içerisindeyiz

 

Ürettikleri ürünlerin yarıya yakınını ihraç ettiklerini belirten Elcab Kablo Genel Müdürü Nejdet Tıskaoğlu, 43 ülkeye ürün sattıklarını söyledi. Firma olarak her zaman yatırım projeleri olduğunu belirten Tıskaoğlu, genel ekonomik duruma göre bu projeleri raftan indirdiklerini söyledi. Türkiye’de üretilmeyen bir ürün ile ilgili projeleri olduğunu ifade eden Tıskaoğlu, sorularımızı yanıtladı:

 

Kablo sektörüne yönelik çözümleriniz/ürünleriniz konusunda bilgi verir misiniz?


Elcab Kablo; silikon kablo, cam elyaf izole kablo, multi card kablo ve spesifik silikon kablolar, yüksek ısıya dayanıklı özel kablolar, aynı zamanda kablo grupları, fırın kapı contaları ve fişli kablolar üretimi yapılmaktadır.

 

Yılın son çeyreğine girmek üzereyiz, geride kalan dönemi firmamız açısından değerlendirir misiniz? Geçen ihracat açısından nasıl bir dönem yaşadınız? Son çeyrek beklentileriniz nelerdir?


Şu ana kadar yaşadığımız yapısal ve ciro anlamında beklentilerimiz doğrultusunda ilk 8 ayı değerlendirdiğimizde, ciro dağılımına baktığımızda gerek ihracat, gerek iç pazar beklentimiz hedeflerimiz doğrultusunda gelişmektedir. Ürettiğimiz ürünün %48’ni ihracat anlamında gerçekleştiriyoruz. Bu zaman dilimine kadar geçen sürede başarılı bir ihracat dönemi geçirdik. Aynı zamanda 43 farklı ülkeye ihracat yapan firma unvanına da sahibiz. Dolayısı ile buda hem gelişmekte, hem de büyüme anlamında gerekli çabayı sarf ettiğimizin kanıtıdır diye düşünüyorum. Son çeyrekte hem sektörün hem firmamızın en üst düzeyde olduğu zaman dilimidir. Bizimde beklentilerimiz bu doğrultudadır.

 

Sektörünüzde kârlılık nasıl bir grafik izliyor? Sektörünüzün sorunlarını paylaşır mısınız?


Maalesef bu konuda çok mustaribiz. Her geçen gün kârlar çok alt seviyeye iniyor. Aslında dünyanın en büyük sıkıntılarından biride bu bahsetmiş olduğumuz kârsızlık… Dolayısı ile 3-5 yılda bir dünyada kriz olduğu düşünülürse önümüzdeki çıkabilecek krizlerinde kârsızlıktan dolayı olacağı kanısındayım. Firmalar kâr etmediği takdirde uzun süre ayakta kalmaları imkansız… Müşteri portföyü, nitelikli eleman, ar-ge yatırım, kalite ve birçok anlamda yatırım yapabilmek için kârlı olması gerekmektedir. Maalesef şuan hem sektör, hem de bu bahsettiğimiz kârsızlık oranı olumsuzluğu teşkil ediyor.

 

Uluslararası talep ne durumda? 2013 ile ilgili ihtiyatlı açıklamalar var. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?


2013’te ve her zaman bu söylemler olacaktır. Dolayısı ile bazı şeyleri görmeden yaşamak, yaşamadan da dile getirmek ne kadar doğrudur tartışılır. Fakat Ortadoğu’daki karışıklıklar ve Avrupa’daki işsizlik oranlarının artması, ekonominin sıkıntıya düşmesi dünyayı etkileyen bir sorun. Dolayısıyla 2013, bu anlamda biraz problemli geçecek gibi görünüyor.

 

Yeni proje ve yatırım planınız var mı?


Daha öncede bahsettiğimiz gibi aslında bu projeleri yapmak ülkemiz ekonomisi ve kârlılıkla alakalı bir durumdur. Fakat sektörün bazen sizi nereye götürdüğü belli olmaz. Ama bütün bu olanlara rağmen tabi ki bu anlamda yeni çalışmalarımız var. Yatırım kararlarımızı almadan önce durum değerlendirmesi yaptık ve 2013 ile ilgili yatırım planımız mevcut. Türkiye’de üretimi olmayan bir ürün konusunda güzel gelişmeler içerisindeyiz. Umarım planlarımız doğrultusunda bir problem ile karşılaşmazsak hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

 

Eklemek istedikleriniz?


Her sektörün kendi içinde sıkıntılı olduğu bir dönemleri vardır. Aynı şey bizim içinde geçerli. Şuan ki en büyük sıkıntımız sürekli bahsettiğimiz gibi karsızlık. Bununla beraber aynı kulvarda, aynı sektörde ve aynı kategoride olmayan firmalarla mukayese ediliyor olması, sektörümüzün bir diğer sıkıntılı durumudur. Siz ürününüzü tam standartlarında ve kalitede oluşturuyorsunuz ama sizin kıyaslandığınız firmalar aynı standartlarda ve kalitede üretim sağlamıyorlar. Buda müşteriler tarafından bir fiyat baskısı oluşturuyor. İşin bu kadar eksi ve negatif yönü içerisinde pozitif düşünmekten başka şansımız yok. Ülkemiz ekonomisine katkı anlamında, ülkemize ciddi oranda katkıda bulunan sektörlerden bir tanesi de kablo sektörleri diyebiliriz. 2023 yılı hedefleri doğrultusunda, kablo sektörü üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmektedir.